Türkiye’deki başarımızı TURQUM ile dünyaya taşıyoruz

ISISO Isıtma Soğutma Klima Sistemleri, 2013 yılının Mayıs ayından bu yana Turqum markası ile üretim yapıyor. Turqum’un, uluslararası pazarda Türk makinesinin kalitesini ispatlayan bir marka olduğunu belirten Genel Müdür Osman Zeki Sırcan, "Türk makine üreticilerinin tamamının sahip olması gerektiğini düşündüğümüz Turqum Belgesi ile Türkiye’deki başarımızı dünyaya taşıyoruz" dedi.

Firmanın faaliyete başladığı 1975 yılında Türkiye’nin, endüstriyel soğutma sistemleri, büyük soğuk depolar ve buz fabrikaları yapımı konusunda yabancı firmalara bağımlı olduğunu söyleyen ISISO Isıtma Soğutma Klima Sistemleri Genel Müdürü Osman Zeki Sırcan, firmayı bu bağımlılığı en aza indirmek ve endüstriyel sistemler imalatı alanındaki boşluğu doldurmak üzere kurduklarını belirtti.

Üretiminizi nerede ve nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Firmamız, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde 1500 metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyor. 1975 yılından bu yana endüstriyel soğutma sistemleri alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ISISO Isıtma Soğutma Klima Sistemleri olarak teknolojik gelişmeler doğrultusunda imalat zincirimizde her yıl yenilikler yaparak hem Türkiye ekonomisine, hem de müşterilerimize hizmet sunuyoruz.

Ürün çeşitleriniz ve bunların özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de revaçta olan buz paten sahalarının soğutulması için gerekli eksi 20°C evaparasyonda çalışabilen chiller ürünlerini (mono etilen glikol ile sirkülasyon yapan komple paket tip endüstriyel soğutma grupları) 2007 yılından bu yana imal ediyoruz. Bu ürünümüz yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da özellikle tercih ediliyor. Bunun yanında endüstriyel ve klasik kapasitelerdeki su soğutma chiller üretimine ise 1985 yılında başladık. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek her yıl geliştirdiğimiz yeni modellerimizle Avrupa standartlarını yakalıyor ve bu standartların üstüne çıkıyoruz. Endüstriyel tip soğuk depo, donmuş muhafaza odaları, prefabrik panel paket tip soğuk oda imalatında kalite politikamız müşterilerimizin taleplerine göre şekilleniyor. Müşterilerimiz arasında dondurma fabrikaları; mezbaha, kesimhane, et, balık, tavuk ve benzeri ürünler; süt ve süt ürünleri; sebze-meyve gibi ürünlerin muhafazasına yönelik tesisler bulunuyor. Su soğutma kuleleri imalatında da yeniliklerin öncüsü olan firmamız bu alanda tüm Türkiye’de ve yurt dışı pazarlarda tercih edilen ürünler sunuyor. Radyal fanlı su soğutma kulelerinin yanı sıra karşı akışlı cebri çekişli su kuleleri (bilhassa endüstriyel tesislerde 100.000/1.500.000 kcal/h kapasiteler) ile çift kademeli kuleler üretimimizde ön sıralarda yer alıyor. Kulelere dönen sıcak su mahal yaş termometre ısısına bağımlı 3°/5°/7°C yaklaşımlar ile soğutulur. Firmamız üretimi cebri çekişli kulelerde sistemden dönen sıcak su, dağıtım kolektörlerinden aşağıya inerken özel tasarımlı polyamit geniş açılı ve kademeli nozullardan tamamen pulverize olarak açılır ve ısısını sudan ayırarak (evaporasyon) fan tarafından dışarıya atılır. Isısı alınmış su dökülme esnasında ters/karşı akışla dış hava ile karşılaşır ve tamamen soğuyarak havuza dökülür. Su buharının içindeki suyun geri kazanılması için özel tasarım petek şeklinde eliminatörler kullanılır. Ar-Ge çalışmalarımızda tasarım ve malzeme olarak ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Malzeme dayanımı ile kapasite dönüşümü faktörlerini birleştirerek, ürünlerimizi, gerçekleştirdiğimiz birçok test sonucunda endüstrinin kullanımına sunuyoruz. Ayrıca dönüş suyunun yüksek sıcaklıklarda olduğu sistemlerde çift kademeli kuleler bilhassa tercih ediliyor. Firmamız standart ürünlerin haricinde savunma sanayisinin de taleplerine göre proje geliştirip üretim gerçekleştiriyor. Bu ürünler arasında soğuk sıcak test odaları, araç soğutmaları, ilaç ve tıbbi sistemler için cihazlar gibi daha birçok ürünler yer alıyor. Her türlü özel imalat ve dizayn gerektiren ısıtma, soğutma ve havalandırma ürünlerinin yanı sıra bu tip cihazların bakım ve onarımını da özenle yerine getiriyoruz.

"Geliştirdiğimiz yeni sistem savunma sanayisinde kullanılıyor

Savunma sanayisinde ve bilhassa uydu/ havacılık teknolojisi kapsamındaki ürünlerin test edilebilmesine imkan veren bir sistemin imalatı gerçekleştirdiklerini söyleyen ISISO Isıtma Soğutma Klima Sistemleri Genel Müdürü Osman Zeki Sırcan, "160 bar basınç altında bir chamber içinde ürünün -70°C ile +100°C arasında ısılarda test edilebilmesine imkan veren bu sistemi tasarlayarak müşterimize sunduk. Ayrıca benzer teknolojiyi kullanarak; uçaklarda veya endüstride kullanılan bilgisayar ünitesinin -40°C ile +70°C arasında 1000 Pa basınçta, 1000m3/h şartlandırılmış havanın bilgisayara basılması ile kartların ve bilgi işlem sisteminin dayanımı test edilebilmesine imkan sağlayan bir ürün geliştirdik. Cumhurbaşkanlığı için, Jammer olarak adlandırılan sinyal bozucu cihazları da ürettik. Söz konusu üretimle devlete 1 milyon euro kazandırdık. Aynı zamanda bir Ar-Ge firması olarak, imal ettiğimiz ürünleri iki yıla bulan testlerden geçiriyoruz. Amacımız her zaman, Türkiye’de yapılmayanı, en yüksek kalite ve en uygun fiyatla üretmektir" dedi.

Firmanızın Ar-Ge çalışmalarından bahseder misiniz?

Ar-Ge çalışmaları kapsamında oldukça fazla yol kat ettiğimizi ifade edebilirim. Tasarlanan ürünler, firmamız bünyesinde bulunan "Ar-Ge Station" bölümünde imal edilip testleri yapılarak kullanıma hazır hale gelir. Ayrıca her ürünün yine bu bölümde, çalışma performansı ve kapasitesiyle ilgili çeşitli testleri gerçekleştirilerek müşteriye teslim edilir. Müşterilerimizin istediği tasarımlar ve geliştirme projeleri, testleri- çalışma simülasyonları yine ayrı bölümlerde yapılır.

Çalışanlarınızın gelişimi konusunda ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Tüm personelimiz işe alınma aşamasında bilgi, beceri ve tecrübelerine göre ayrı ayrı test edilir. Bizim çalışma alanımız ağırlıklı olarak Türkiye’de üretilmeyen özel tasarımlara yönelik olduğu için, işe yeni başlayacak personelin tam anlamıyla konuya vakıf olmalarını beklemiyoruz. Bu aşamada belirlediğimiz sorulara cevap alabilmek bizim için yeterli oluyor. Personelimize işe başladıktan sonra, üretim esnasında da belli bazı eğitimler veriyoruz. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğine yönelik haftalık eğitimlerimiz uzmanlarımız tarafından düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Turqum Belgesi’ni alma sürecinden bahseder misiniz?

ISISO tüm kalite belgelerine sahip bir kuruluş. Bu çerçevede soğutma sektöründe faaliyet gösteren üretici bir firma olarak Turqum Belgesine de sahip olmamız gerektiğini düşünerek başvurumuzu yaptık ve kısa süre içinde de belgemizi aldık. 2012 yılının Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz başvurunun ardından iki gün süren, gerçek anlamda bir denetim geçirdik. Bu durum bizim için çok iyi bir tecrübe oldu. 2013 yılının Mayıs ayından bu yana üretimimizi, Türk makine üreticilerinin tamamının sahip olması gerektiğini düşündüğümüz Turqum Belgeli bir firma olarak sürdürüyoruz. "Tur qum ’un anlamını ve önemini bilmeyenlere de anlatıyoruz " Turqum’un, uluslararası pazarda Türk makinesinin kalitesini ispatlayan oldukça önemli bir marka olduğunu belirten Sırcan, "Turqum Belgesi’nin anlamını ve önemini bilmeyenlere de anlatmaya çalışıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında firmamızın tanıtılması ve desteklenmesi bizim için çok önemli. Bu çerçevede Turqum’un firmamıza ve ülkemize faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Ulusal ya da uluslararası fuarlara katılıyor musunuz?

Zaman buldukça yurt dışında düzenlenen sektörel fuarlara ziyaretçi olarak katılıyoruz. Yurt içinde ise çeşitli ihtisas fuarlarında markamız ve ürünlerimizle birlikte yer almaya özen gösteriyoruz.

Firmanızın ihracat potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz?

Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Sri lanka, Nahçıvan, Mısır, Libya, Irak ve Afrika’nın bir bölümüne; soğutma chiller grupları, kapalı-açık devre, su soğutma kuleleri, roof top, kanal tipi klima santralleri, endüstriyel soğuk depolar, yaprak ve kalıp buz makineleri ihraç ediyoruz. Türk Cumhuriyetlerinde daha çok tanınmaya ve ürünlerimize yönelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü bu bölgelerin Avrupa’dan daha fazla ürün tercih ettiğini biliyoruz. Firmamızın Türkiye’deki satış potansiyelimiz oldukça yüksek, bu potansiyeli yurt dışında da yakalamak istiyoruz. Yurt içindeki rakiplerimiz imal ettiğimiz makineleri ithal ediyor, eğer Türkiye’de onların önüne geçebiliyorsak bunu yurt dışında da yapabiliriz.

İhracat konusunda yaşadığınız problemler var mı?

İhracatta problem yaşamamak için tedbirli davranıyoruz. Bu bakış açısıyla, sırf ihracat yapmış olmak için herkese makine satmamaya çalışıyoruz. İyi araştırıyoruz ve ödemelerimizi almadan mal sevkiyatı yapmıyoruz. Bu yüzden şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadık.

Türkiye makine üreticiliği bakımından sizce ne durumda?

Gerçekleştirilen yatırımlarda ürün ve üretim kalitesi ön planda tutulmazsa, tüketiciler yabancı ürünleri tercih etmek zorunda kalacak ve bu tercihlerinde de ne yazık ki haklı olacaklardır. Tabii yabancı makine tercihi devam ettiği sürece de Türkiye’deki yerli üreticiler sıkıntı çekecektir. Firmanız açısından 2013 yılı nasıl geçti ve gelecek hedefleriniz nelerdir? Firmamız 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12’lik bir artış yakaladı. Özellikle yeni ürün ve özel tasarımlar açısından verimli bir yıl geçirdik. Bugüne kadar yaptığımız işler ileride yapacaklarımızın teminatıdır. ISISO olarak yılmadan, hırsla yeni teknolojik ürünlerle her zaman ön sırada ve tercih edilen bir firma olmayı sürdüreceğiz.

Sektöre bakıldığında size göre en büyük problem nedir?

Firmamız ve diğer yerli üretici firmalar ISO/TSE/CE/TURQUM gibi çeşitli kalite belgelerine sahip olsa da, resmi kurumlardan henüz yeterli desteği görmüyor. İhale şartnamelerinde yabancı ürün tercihi hala ön planda tutuluyor.

"En az ener ji ile maksimum verimi sağlayan sistemleri yapıyoruz"

Sorunsuz çalışacak kaliteli cihazları ucuza imal edip, en uygun fiyata satmayı firma politikası olarak benimsediklerinin altını çizen Sırcan, "Azalan enerji kaynakları ve sürekli artan enerji maliyetlerini göz önüne alarak imalat yapmak temel amaçlarımız arasında. Gelişen teknolojiyi takip ederek en az enerji ile maksimum verimi sağlayan sistemleri yapmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda gelişen teknoloji, yeni malzeme ve imalat yöntemlerini takip ediyor, bunlar arasında uygun olanlarını ürünlerimizde uyguluyoruz" dedi

Kaynak : http://www.moment-expo.com/turkiyedeki-basarimizi-turqum-ile-dunyaya-tasiyoruz
Temmuz 2014 Sayı: 74

Aso Medya - Kasım - Aralık 2016

Sistemleri, kapasite artırımına gidecek. 2017 yılında hedef büyüten firma, tasarım ve ürünleriyle ithal ürünlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

ISISO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Sırcan, 1975 yılında kurulan firmalarının son 10 yıldır aralıksız bir şekilde savunma sanayine üretim yaptığını belirterek, "HVAC termodinamik, mekatronik, AR-GE prototip alanlarında; ara birim veya imal edilmiş ürünleri test eden cihazlar yapıyoruz.

Akıllı üretim, yönetim, mekatronik tasarım ağırlıklı çalışıyoruz.

Sektöre her yıl 3-5 milyon euro katma değer sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Firma bünyesinde 25 teknik eleman çalıştığını ve bunu 100’e çıkaracaklarını ifade eden Sırcan, "Firmamız, her yıl ortalama yüzde 15-20 oranında büyüyor.

2017 hedefimiz çok büyük. Yurt dışından milyonlarca dolar-euro ödeyerek satın alınan teknolojileri üretmek ve ithalatın önünü kesmek istiyoruz.

Beş yıllık yatırım programına göre, en az 150 milyon dolarlık teknolojik sistem ithalatının şu anda önünü kesmiş durumdayız ve bununla da gurur duyuyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynak : http://www.aso.org.tr/wp-content/uploads/2015/12/asomedya-06.pdf
Sayfa 17, 30

İthal Edileni Üretmeyi Hedefliyor

Endüstriyel Soğutma sistemleri üzerine faaliyet gösteren Isıso, endüstriyel ve klasik kapasitelerdeki Su Soğutma Chiller üretimlerine 1985 yılından beri devam ediyor
Her yıl yeni model ve teknolojik gelişmeler ile Avrupa Standartlarında üretim yapan firmanın Genel Müdürü Osman Zeki Sırcan ürünlerinin yurtdışından gelen süpervizorlar tarafından beğeni topladığını söyledi.
Şirketin Genel Müdürü Osman Zeki Sırcan, "Su Soğutma Kuleleri üretiminde her yıl yenilikler ile müşteri karşısına çıkan firmamız bu konuda da tüm Türkiye ve yurtdışı pazarlarında tercih edilen firma konumundadır. Müşteri memnuniyetini ilke edinen radyal fanlı su soğutma kulelerinin yanı sıra karşı akışlı cebri çekişli su kuleleri ile çift kademeli kuleler üretiminde ön sıralarda yer alıyoruz. Dönüş suyunun yüksek sıcaklıklarda olduğu sistemlerde çift kademeli kuleler bilhassa tercih ediliyor" dedi.

Standart ürünlerin imalatının haricinde müşteri taleplerine göre özel üretimlerde proje ve imalat gerçekleştirdiklerini belirten Sırcan, bunların arasında soğuk sıcak test odaları, araç soğutmaları, ilaç ve tıbbi sistemler için cihazlar gibi daha birçok ürünler yer aldığını söyledi.

AR-GE çalışmaları olarak yurt dışında üretimi olan fakat Türkiye’de hiç yapılmamış ürünler üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sırcan, savunma sanayine üretim yaptıklarını belirtti.

Soğutma İmalat Sanayinin sektör olarak özellikle imalatçı firmalar açısından bakıldığında çok bakir durumda olduğunu belirten Sırcan, "Türkiye’de yerleşik durumda bulunan firmalar ithal edileni üretmek, tasarlamak ya da iyileştirmek için bir çaba göstermiyor. Biz Türkiye’de üretimi yapılmayan yurt dışından ithal edilen ürünleri tamamen kendimiz yeniden tasarlayıp müşteriye sunuyoruz. Bizim gibi üretim yapan firma sayısının Türkiye’de çoğalması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TÜRK DEVLETLERİ BİZİM PAZARIMIZ"


Geçtiğimiz yıldan bu yana taleplerin çok iyi bir düzeyde olduğuna değinen Sırcan, "bu yıl ortalama yüzde 10’a yakın büyüme hedefimiz var bunu da yakalıyoruz. Dünyanın her bölgesine ulaşmayı hedefliyoruz. Ama önemli olan bize uygun pazarları bulmak ve müşterinin bizim üretimlerimizi yaptığımız tanıtımlardan iyi anlayabilmesi. Türk Devleri, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere talep aldığımız ülkelerden" dedi.

Kendi öz kaynaklarıyla çalışan bir firma olduklarını belirten Sırcan, "Öncelikle Türk Devletlerinde daha çok tanınmak ve üretimlerimizin talep edilmesine öncelik veriyoruz. Çünkü bu bölgelerin Avrupa’dan daha çok ürün tercih ettiğini biliyoruz. Bizim Türkiye’deki ürün satış potansiyelimiz çok yüksek, yurt dışında da bu potansiyeli yakalamak istiyoruz. Yurt içindeki rakiplerimiz bizim imal ettiğimiz grupları ithal ediyor, biz eğer Türkiye’de onların önüne geçebiliyorsak bunu yurt dışında yapabiliriz" diye konuştu.

Kaynak : http://ihracat.info.tr/ithal-edileni-uretmeyi-hedefliyor-6868h

Kazanırken kazandırıyor

1975 yılından bugüne endüstriyel soğutma sistemleri üzerine faaliyet gösteren Isıso, Türkiye’yede üretilmeyenleri üreterek hem kendi kazandı. Hem de ülke ekonomisine kazandırdı.

Üretim, şüphe yok ki çok önemli bir kavram. Hele ki üretmeyeni üretmek, daha üstün vasıf ve değerler taşıyor. Türkiye ölçeğinde üretilmeyeni, dışarıdan satın alınan bir ürünü üretmek milli kaynağın ülke sınırları içinde kalması, ihracatın ithalatı karşılama oranının artması başta olmak üzere büyük önem içeriyor. 1975 yılında Ankara’da Osman Zeki Sırcan tarafından kurulan Isıso Isıtma Soğutma Klima Havalandırma Sistemleri, ilk soğutma makineleri sistem kuruluşuna soğuk hava depoları nezdinde montajlama ile başladı. Üretimine ise 1981 yılından itibaren başladı. Firma ilk olarak soğutma kompresörlerini üretti.

TEK SOĞUTMA KOMPRESÖRÜNÜ ÜRETTİ Firma kurucusu Osman Zeki Sırcan ülkemizin yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak için olmayan bir konuda üretime yöneldiklerini belirtip, "Türkiye’de tek soğutma kompresörünü firmamızda ürettik. CNC teknolojilerinin çıkmasının ardından ise CNC almaya gücümüzün yetmemesi, o dönemlerde devlet desteğinin olmamasından ötürü, Avrupa ile rekabet edemeyince biz de bıraktık. Türkiye’de üretimi bitti" dedi.

ROKETLERİN SİMÜLASYONU 2000 yılından itibaren ağırlıklı olarak özel proses imalatına yöneldiklerini belirten Sırcan savunma sanayinin ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalıştıklarını söyledi. Roketlerin simülasyonu üzerine yaptıkları çalışmada bir roketin 15 kilometre yüksekliğe yollandığında ne hale gelebileceğini test ettiklerini belirten Sırcan, söz konusu çalışma ile ülkemize 3-5 milyon Euro arası katma değer kazandırdıklarını belirtti. Sırcan yurt dışından 1 milyon Euro bedelle satın alınan roket simülatörünü 400 bin TL’ye ürettiklerini söyledi.

HER CİHAZIN BİR HİKAYESİ VAR Isıso’da üretilen her cihazın bir hikayesi olduğuna değinen Sırcan ürettiğinin yüzde 20’sini ihraç eden Isıso firmasının üretimde kullandığı maddelerinse yüzde 30’unu yurt dışından, yüzde 40’ını yurt içinden tedarik ederken yüzde 30’unu da kendi tesislerinde ürettiğini dile getirdi. Bir Ar-ge firması olarak ürettikleri ürünlerin 2 sene denemelerden geçtiğini belirten Sırcan, Cumhurbaşkanlığı için Jammer diye adlandırılan sinyal bozucuları da ürettiklerini söyledi. Sırcan söz konusu üretimle devleti 1 milyon Euro kazandırdıklarını dile getirdi. Sırcan, "Amacımız her zaman Türkiye’de yapılmayanı, en yüksek kalite ve en uygun fiyatla yapmaktır" dedi.

Kaynak : http://www.sanayigazetesi.com.tr/firmalar/kazanirken-kazandiriyor-h3068.html

WatsApp ISISO